Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

"Η Πτώση", του Αλμπέρ Καμύ


Συγγραφέας: Α. Καμύ
Εκδόσεις: Καστανιώτης - FAQ
Σελίδες: 89

          
            Διάβασα την «Πτώση» του Α. Καμύ και πρέπει να ομολογήσω πως πλέον είναι ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά βιβλία του συγγραφέα, που μαζί με τον «Ξένο» και την «Πανούκλα» αποτελούν μια τριλογία.

            Ήρωας του βιβλίου είναι ο Ζαν Μπατίστ Κλαμάνς, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια του βιβλίου παρουσιάζει, με εξομολογητικό ύφος, περιστατικά από τη ζωή του σε έναν τύπο που γνώρισε σε μια παμπ.  Ένας «δικηγόρος – μετανοητής», όπως ο ίδιος αποκαλεί τον εαυτό του, ο οποίος κάνοντας ανδραγαθήματα φαίνεται να είναι ένας ηθικός άνθρωπος. Στη συνέχεια της αφήγησης, ωστόσο, αρχίζει η αμφισβήτηση της ηθικής του υπόστασης μιας και ο ίδιος ομολογεί στεγνά πως κάνει ότι κάνει καθαρά και μόνο για τη δική του ικανοποίηση. Ένα βράδυ, περπατώντας, αντιλαμβάνεται μια γυναίκα να πέφτει σε ένα ποτάμι. Ενώ αυτό συμβαίνει λίγα  μέτρα πίσω του, ο ίδιος δεν αντιδρά. Δε γυρνά καν το κεφάλι. Έτσι αρχίζει η πτώση. Αναγνωρίζοντας την ματαιότητα που τον διακατέχει, παραδέχεται τις αδυναμίες του και εκθέτει ξεκάθαρα τον εαυτό του.

            Η «Πτώση» είναι, σαφώς, ένα βιβλίο με φιλοσοφικές προεκτάσεις στο θέμα της ηθικής. Το αφήγημα είναι η ωμή παραδοχή της ματαιότητας του ανθρώπου. Ο αναγνώστης θα ταυτιστεί με τον ήρωα σε πολλά σημεία, θα διαβάσει αυτά που δεν τολμά να παραδεχτεί στον εαυτό του.

            Το βραβευμένο με Νόμπέλ βιβλίο του Καμύ αξίζει και με το παραπάνω. Κλασσικό και διαχρονικό ανάγνωσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...