Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

"Το χειρόγραφο της Άκρα" του Paulo Coelho & "Ο Προφήτης" του Kahlil Gibran


Συγγραφείς: Paulo Coelho / Kahlil Gibran
Εκδόσεις: Λιβάνη / Ιάμβλιχος
Σελίδες:  188 / 90

        
           Χωρίς να το έχω σχεδιάσει, έτυχε να μου κάνουν δώρο το «Χειρόγραφο της Άκρα» του Coelho και να αγοράσω τον «Προφήτη» του Gibran σχεδόν ταυτόχρονα. Κάνοντας μια γρήγορη έρευνα στο Goodreads, διαπίστωσα πως πολλοί τα παρομοίαζαν. Έτσι, τα διάβασα το ένα μετά το άλλο και διαπίστωσα πως, πράγματι, έχουν πολλές ομοιότητες.

            Και τα δύο βιβλία έχουν ακριβώς την ίδια δομή. Πρόκειται για δύο ανθρώπους, δύο «προφήτες» όπως σίγουρα θα τους χαρακτήριζαν την εποχή στην οποία μιλούν, οι οποίοι βρίσκονται μπροστά σε ένα ακρωτήριο και απαντούν σε ερωτήσεις.

            Θα τα χαρακτήριζα «βιβλία σοφίας», κάθε κεφάλαιο (ερώτηση των ακροατών και απάντηση του προφήτη), σχετίζεται με βασικές έννοιες όπως η αγάπη, η προσφορά, η ελευθερία, ο πόνος, η φιλία, ο χρόνος, η δουλειά, η ομορφιά, ο θάνατος. Προσεγγίζουν τη φιλοσοφία στα πλαίσια μιας θρησκευτικής πνευματικότητας. Σίγουρα πρόκειται για να αναγνώσματα πλούσια σε ηθικά διδάγματα, που αφήνουν μια γεύση αισιοδοξίας.

            Το γεγονός του ότι μοιάζουν τόσο πολύ θα μπορούσε να λειτουργήσει και θετικά και αρνητικά. Ωστόσο, αν δούμε το καθένα ξεχωριστά, μπορούμε να κάνουμε λόγο για ένα ευχάριστο ανάγνωσμα που έχει κάτι να μας πει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...