Κυριακή 28 Απριλίου 2013

"Χαμένες μορφές του Χριστιανισμού", του Bart D. Ehrman



Συγγραφέας: Bart D. Ehrman
Εκδόσεις: Εναλιος
Σελίδες: 534

Αυτή τη φορά θα μιλήσω για ένα διαφορετικό βιβλίο. Πρόκειται για το «Χαμένες μορφές του Χριστιανισμού». Πάντα, πριν το Πάσχα, με πιάνει μια μανία να διαβάσω τέτοιου τύπου βιβλία. Για να το ξεκαθαρίσω, δε με ενδιαφέρει καθόλου το θεολογικό – θρησκειολογικό κομμάτι σε αυτή τη φάση. Αυτό που μου κινεί πάντα την περιέργεια είναι η ιστορική προσέγγιση της θρησκείας, ο τρόπος διάδοσης (και μη) αυτών που θεωρούνται σήμερα ιερές γραφές του χριστιανισμού. Ο ρόλος του ανθρώπου στην ιστορία της θρησκείας.

            Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ακριβώς ό,τι χρειαζόμουν. Εύκολο στην ανάγνωση, χωρίς περιττές ακαδημαϊκές λεπτομέρειες που θα το καθιστούσαν δυσπρόσιτο, σε βάζει στο κλίμα και σου δίνει όσα χρειάζεσαι για μιας πρώτης τάξεως έρευνα σε ένα, ομολογουμένως, πολύπλοκο θέμα. Ξεκινώντας με μια επιφυλακτικότητα, καθώς τέτοιου είδους βιβλία μπορούν να γίνουν πολύ παραπλανητικά, με ικανοποίησε το γεγονός ότι στο τέλος υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία, ώστε σε παραπέμπει να συνεχίσεις την έρευνα και μόνος σου.

            Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε πράγματα για την ιστορία των πρώτων αιώνων του χριστιανισμού, τότε αυτό είναι σίγουρα ένα βιβλίο για εσάς. Παρουσιάζονται όλες οι κυρίαρχες «ομάδες» των πρώτων χριστιανών, τα πιστεύω, τα δόγματα, οι μύθοι και οι ιστορίες, οι ανακαλύψεις και οι πλαστογραφίες. Γνωστά και άγνωστα πράγμα πέρα από την κοινή ιστορία του ευαγγελίου που ξέρουμε, κείμενα που χάθηκαν για να ανακαλυφθούν ξανά στην σύγχρονη εποχή. 

            Πρόκειται για ένα βιβλίο που αγγίζει ένα ιδιαίτερα «ευαίσθητο» θέμα, με την απαιτούμενη, όμως, προσοχή. 

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Hi Eva!
It's Yoon and Justin. Thank you for your sweet package and note - your blog is beautiful!

Γιάννης είπε...

Καλημέρα σας! Ενδιαφέρομαι πολύ να διαβάσω αυτό το βιβλίο...! Δυστυχώς όμως είναι παντού εξαντλημένο. Έχετε κάποιο εμαιλ από όπου θα μπορούσα να επικοινωνήσω μαζί σας;

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...