Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Το χρονικό της τρέλας


   Αυτό είναι ένα άρθρο που σκεφτόμουν από καιρό να γράψω, αλλά πάντα κολλούσα. Πώς θα αρχίσω, πώς θα διατυπώσω και τι… Πώς θα βάλω τις σκέψεις μου σε σειρά και πως θα τις πω σε κάποιον άλλο…

   Το χρονικό της τρέλας, ναι. Γιατί οι καιροί που ζούμε είναι, στο ελάχιστο, τρελοί. Γρήγοροι ρυθμοί, τρελές σκέψεις, βομβαρδισμός πληροφοριών από παντού. Και πάντα πίστευα πως η υπερπληροφόρηση (ουσιαστικά παραπληροφόρηση) σε κάνει αναποφάσιστο και έρμαιο των καταστάσεων. Σήμερα όλα αυτά είναι στο ζενίθ και εσύ στη μέση να προσπαθείς να ισορροπήσεις. Τρελό.

   Ξέρεις, όλο αυτό με την κρίση προσπαθώ να θυμηθώ πότε το συνειδητοποίησα πρώτη φορά. Έχει μήνες, ναι. Αλλά μου πήρε κάποιον καιρό να συνειδητοποιήσω ότι μπήκα σε κρίση – mood. Δε αναφέρομαι μόνο στο να το νιώσω λόγω περικοπών, αν και φυσικά αυτό ήταν από τα πρώτα σημάδια. Εννοώ όμως και το να νιώσω ότι όλοι είμαστε στιγματισμένοι απ’ αυτό. Όπου και να πας μιλάνε γι’ αυτό… Όλα στρέφονται γύρω από αυτό… Άλλα αυτή είναι η σημερινή πραγματικότητα. Και ζούμε μέσα σε αυτή. Τρελό.

   Το ψυχογράφημα της εποχής μας πιστεύω είναι μια διαδρομή με ένα αστικό λεωφορείο. Ναι, εκεί μέσα τα βλέπεις όλα. Ανθρώπους σκυμμένους, ανθρώπους στενοχωρημένους, ανθρώπους προβληματισμένους, ακόμη και ανθρώπους να παραμιλούν… Εκεί μπορείς να καταλάβεις πώς έχει το πράγμα. Οι διαθέσεις τα λένε όλα. Πρώτα δείγματα της κατάστασης; Η κατήφεια, ο εκνευρισμός. Κι έπειτα συνεννόηση μηδέν. Η καθημερινότητα δυσκολεύει. Τρελό.

   Και ερχόμαστε στο σήμερα. Εκλογές. Μάλλον οι πιο σημαντικές εκλογές μετά τη μεταπολίτευση. Τι επικρατεί; Χάος. Μάλλον είναι οι εκλογές που βρίσκουν την πλειοψηφία αναποφάσιστη στο τι θα ψηφίσει πιο πολύ από ποτέ. Μάλλον είναι οι εκλογές που οδηγούν τις καταστάσεις και τις απόψεις στα άκρα. Μάλλον είναι οι εκλογές που οι πολιτικοί μας δουλεύουν πιο πολύ από ποτέ στην «προεκλογική τους εκστρατεία». Κι αλήθεια αναρωτιέσαι, υπάρχουν ακόμα άτομα που τους πιστεύουν; Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν  κατανοούν τη διαφορά μεταξύ στόχων του προεκλογικού προγράμματος του εκάστοτε κόμματος και στόχων του μνημονιακού προγράμματος; Γιατί το ότι δε θα πράξουν αυτά που διατείνονται στα προεκλογικά τους προγράμματα είναι σίγουρο… Τρελό.

   Αυτή τη φορά έχουμε μεγάλη ευθύνη να δείξουμε τι θέλουμε και τι δε θέλουμε. Αυτή τη φορά έχουμε μεγάλη ευθύνη να μην ξανακάνουμε τα λάθη του παρελθόντος που μας έφεραν εδώ. Αυτή τη φορά θα φανεί αν ξυπνήσαμε.

   Προσωπικά δε πιστεύω πως πολιτικά και οικονομικά θα αλλάξει κάτι. Ό,τι κι αν γίνει σε αυτέ τις εκλογές. Στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον. Τα πράγματα σε μεγάλο βαθμό είναι προδιαγεγραμμένα και προσυμφωνημένα. Το ζητούμενο είναι τουλάχιστον να φανεί πως αλλάζει η νοοτροπία και η σκέψη μας.

   Άλλωστε η κρίση είναι πρώτα κοινωνική και μετά οικονομική. Κι άλλωστε η επανάσταση ξεκινά από την εσωτερική αλλαγή και είναι εσωτερική αλλαγή.

   Σας αφήνω με τα λόγια του Καζαντζάκη...

Δεν υπάρχουν ιδέες , υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες, κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει.




Ψηφίστε συνειδητά.

Ψηφίστε ανθρώπους.

Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...